
Werkgroep wil zorgen voor breed draagvlak onder alle bevolkingsgroepen.
Op de tweede bijeenkomst (29 september) van de kerngroep buurtbudgetten Lombok waren 14 bewoners aanwezig. Meteen aan het begin van de vergadering legden enkele leden van de kerngroep hun zorg op tafel over het draagvlak in de wijk voor de voorstellen die de kerngroep straks gaat doen. Zorgt de kerngroep er wel voor dat alle bevolkingsgroepen goed betrokken worden? In de kerngroep zitten toch vooral hoogopgeleide witte bewoners?
Weliswaar is voor de zomer iedereen in Lombok huis-aan-huis benaderd om mee te doen, maar de ervaring leert dat veel mensen niet naar gemeentelijke vergaderingen gaan, en dan vervolgens niet meer gehoord worden. De kerngroep Lombok vindt het daarom heel belangrijk dat de leden van de kerngroep zich inspannen om ook andere netwerken aan te boren. Denk bijvoorbeeld aan de allochtone winkeliers in de Kanaalstraat. Om dat soort doelgroepen echt te betrekken bij de discussie over de buurtbudgetten moeten nieuwe wegen gezocht worden.
De kerngroep heeft drie werkgroepen gevormd die met de gekozen thema’s, veiligheid, sociale cohesie en buurteconomie aan de slag gaan. Die werkgroepen gaan vanaf het begin proberen om met zoveel mogelijk buurtbewoners met verschillende achtergronden contact te leggen om hen te vragen hoe zij over die thema’s denken. De werkgroepen hebben in de tweede bijeenkomst al wel een eerste verkenning gedaan naar de gekozen thema’s.
Bij het thema veiligheid kwam een reeks factoren aan de orde die het gevoel van veiligheid kan ondermijnen, zoals overlast, criminaliteit en dergelijke, maar ook bijvoorbeeld de omgangsvormen op straat. Genoemd werd het vervelende naroepen van (jonge) vrouwen op straat.
Bij het thema sociale cohesie werden aspecten genoemd als je thuis voelen in je wijk, de onderlinge contacten tussen buurtbewoners en gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Saillante opmerking in deze werkgroep: “we weten niet wat belangrijk is voor de doelgroep die hier nu vanavond niet is”.
Bij buurteconomie kwam naar voren dat het niet alleen gaat om economische groei, maar vooral om economische bloei. Liefst zonder dat Lombok steeds meer een wijk wordt voor alleen kansrijke burgers.
De werkgroepen hebben alle huiswerk meegekregen: de discussie verder uitdiepen en aanscherpen, praten met relevante ambtenaren en bijbehorende budgetten in kaart brengen. En dus andere netwerken aanboren!