
Buurtgericht aanpak zorgtaken in Utrecht West
Begin 2015 nemen de gemeenten in Nederland, dus ook Utrecht drie belangrijke taken over van het Rijk: de drie decentralisaties van jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een ingrijpende operatie die enerzijds door het organiseren van de zorg dichterbij de betrokken kan bijdragen aan meer maatwerk en betere/effectievere zorg en een versterking van de positie van de mensen die ondersteuning nodig hebben en het netwerk om hen heen die kunnen helpen die ondersteuning zelf te organiseren, tegelijkertijd gaan die decentralisaties samen met een enorme bezuiniging.
In Utrecht worden de zorgtaken buurtgericht georganiseerd.
OP 27 mei 2014 organiseert Wijkraad West een themavergadering over de buurtgerichte aanpak van de zorgtaken in Utrecht West (20.00 uur in Buurthuis Rosa, Malakkastraat).
20 mei 2014 is er een algemene wijkradenbijeenkomst over de aanpak van de decentralisaties in Utrecht. We roepen de leden van Wijkraad West op om naar die bijeenkomst te gaan. Veel informatie is te vinden op de website van de gemeente.
http://www.utrecht.nl/sociale-stad-in-ontwikkeling/
http://www.utrecht.nl/sociale-stad-in-ontwikkeling/documenten-en-links/
In de wijkraad op 27 mei bespreken we uitwerking van de decentralisaties in de wijk c.q. de buurten van Utrecht West?
1. Is er een beeld van de problematiek/taken in de buurten van Utrecht West? Wat zijn belangrijke problemen, ambities? concentreren die zich in bepaalde buurten of niet? (zie ook monitor gezondheid wijk West)
2. Hoe worden de decentralisaties in Utecht West uitgevoerd. Komen er bijvoorbeeld twee buurten? Wat is dan de beste buurtindeling? Waar worden de buurteams gehuisvest (bijvoorbeeld één in Hart van Lombok en één in Oog in Al en waar dan)?
3. Hoe kunnen de buurtteams in Utrecht West het best samenwerken met zorgorganisaties, vrijwilligersnetwerken, burgerinitiatieven, welzijnsorganisaties, creatieve en maatschappelijke ondernemers etc. in de wijk? Is er wel een goed beeld van wie er actief zijn in de wijk/buurten?
4. Is er wel ruimte (budget) voor inbreng van bewoners, professionals en initiatieven uit de buurt?
5. Hoe wordt de wijk/buurt/wijkraad betrokken bij selectie van uitvoerders, verdere uitwerking van de organisatie, horizontale planning en verantwoording van activiteiten etc.?