
Innovatieprogramma’s voor kostenreductie
Om de businesscase voor laadinfrastructuur rendabel te maken, zijn forse kostenreducties nodig. Innovatie is een belangrijk middel om dit te bereiken. Het recent opgerichte Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) zal daarom innovatieprogramma’s ontwikkelen en uitvoeren samen met netbeheerders, laadexploitanten, producenten van laadpalen, kennisinstellingen en decentrale overheden. Het ministerie van Economische Zaken draagt de komende drie jaar 1,5 miljoen euro bij aan de financiering van de innovatieprogramma’s.
Rijksbijdrage voor decentrale overheden
Zolang de businesscase nog niet rendabel is, dragen rijksoverheid, decentrale overheden en private partijen gezamenlijk bij aan de financiering van de uitrol van openbaar toegankelijke laadinfrastructuur. De rijksbijdrage heeft de vorm van een ‘decentralisatieuitkering’; het Rijk draagt evenveel bij als decentrale overheden tot een maximumbedrag per laadpaal. In totaal stellen de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu 5,7 miljoen euro beschikbaar voor de rijksbijdrage. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zal de uitkering faciliteren en publiceert hierover 15 juni meer informatie op haar website: www.rvo.nl/laadinfrastructuur.
De Green Deal Laadinfrastructuur wordt ondertekend door de minister van Economische Zaken, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, verschillende decentrale overheden én marktpartijen. Daarnaast is het Formule E-Team (FET) dat de ontwikkeling van elektrisch rijden in Nederland stimuleert, nauw betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van de Green Deal.
De ondertekening vond plaats in Utrecht tijdens de ingebruikname van de eerste zongestuurde slimme laadpaal ter wereld waarbij een elektrische auto wordt opgeladen als de zon schijnt en kan ontladen als de zon niet aanwezig is. De opgeslagen duurzame elektriciteit in de auto kan zo door omwonenden of bedrijven gebruikt worden voor andere doeleinden.