
De plannen die twee weken geleden gepresenteerd zijn voor het nieuwe, nog te bouwen stadscentrum zijn niet bij iedereen in Utrecht-west in goede aarde gevallen. Zowel de wijkraad als bewonersvereniging ‘Stichting Maanzaad’ maken zich zorgen om de visie van de gemeente en met name de verkeersstromen ronde de Kop van Lombok. “Slechts een enkeling uit de gemeenteraad heeft de complexiteit begrepen waar we mee te maken hebben.” Artikel van DUIC.nl
Direct na het bekend worden van de plannen lieten het CDA en Ontwikkelgroep Lombok zich ook al kritisch uit over de plannen. “Het college presteert het om met één pennenstreek niet alleen de bewoners van Lombok, maar ook de binnenstadsondernemers keihard te laten vallen. Dit is geen visie, het is een bezuinigingsoperatie waar onze toekomstige inwoners en ondernemers de rekening voor gaan betalen”, zei fractievoorzitter Sander van Waveren toen.
“Iedereen die denkt te kunnen beslissen over een nieuwe inrichting rondom het station aan de westzijde van de stad zal zich werkelijk moeten verdiepen in dé concrete zaken.” Het valt Nielen en Wessels op dat zelfs raadsleden niet altijd even goed begrijpen waar de stof over gaat. “Dat komt omdat deze inrichting een kluwen van ingewikkelde technische
problemen is. Slechts een enkeling uit de gemeenteraad heeft de complexiteit begrepen waar we mee te maken hebben. Wij durven tot deze conclusie te komen, omdat we keer op keer in gesprek merken dat raadsleden zich niet voldoende concreet verdiept hebben. De ingewikkeldheid wordt bij voorkeur overgelaten aan specialistische ambtenaren.”
Autoluw vs. Westpleintunnel Ook Fred Dekkers, voorzitter Wijkraad West, laat zich kritisch uit over de visie van de gemeente. Hij vindt met name de leefbaarheid van het gebied belangrijk en denkt nog altijd dat de Wetspleintunnel voor auto’s hier nog steeds de beste oplossing voor is. “De tunnel is nooit bedoeld om de deur open te zetten naar nog meer autoverkeer richting de binnenstad, maar als garantie voor de kwaliteit van het gebied. Als het ongewenste doorgaande auto- en bestemmingsverkeer maximaal wordt teruggebracht, dan moet dit beperkte autoverkeer zo geregeld worden dat het gebied er geen last van heeft.”
Voordat de keuze voor een autoluw gebied definitief wordt gemaakt wil Dekkers eerst een breed politiek- en maatschappelijk draagvlak zien. “Voorkom met de uitkomst van dit debat dat er halve, onrealistische keuzes gemaakt worden en dat er met name voor het Westplein de noodzakelijke en breed gedragen ambities uiteindelijk niet waargemaakt worden.”
Jaarbeurspleinvisie De titel ‘Toekomstvisie Utrecht Centrum’ is een verhullende titel, omdat het wat ons betreft een ‘Jaarbeursplanvisie’ is,” stellen Nielen en Wessels. “Het is mega-mooi en misschien zelfs haalbaar, maar in beeld en in taal worden de problemen van het verkeer dat dwars over de kop van Lombok rijdt geridiculiseerd. Het probleem dat onze stad heeft met het grote aantal auto’s is met het plan niet opgelost, omdat er immers ook veel parkeergarages aan de oostzijde van het centraal station liggen. West blijft de toegangspoort naar de stad en we houden waarschijnlijk meer dan die 15:000 auto’s, ook al worden er bij het Merwedekanaal nieuwe parkeergarages gebouwd.”
Dekkers vult hen aan en vraagt zich af: ‘Wat is autoluw?’ “Met 15.000 vervoersbewegingen per etmaal zouden bij een tweebaansweg met bomen en bebouwing daarlangs net niet de wettelijke normen voor luchtkwaliteit overschreden worden. Deze auto-intensiteit is acceptabel voor een verbindingsweg als de Cartesiusweg, maar niet voor een autoluwe straat in de binnenstad. Je moet er niet aan denken dat er zoveel auto’s langs het Neude of door de Lange Nieuwstraat gepropt zouden moeten worden.” Autoluw is in de ogen van de wijkraad 4 tot 6 duizend auto’s per dag.
“De toekomstvisie is onduidelijk over wat met autoluw bedoeld wordt en noemt twee referenties: De Burgemeester Reigerstraat en de Catherijnesingel,” vervolgt Dekkers. “Maar dat zijn twee nogal verschillende straten. De Burgemeester Reigerstraat is een woon/winkelstraat, een fietsstraat met nog behoorlijk veel autoverkeer (6.000) per dag. De Catherijnesingel kent nauwelijks interactie tussen de weg en de bebouwing (voornamelijk woningen en kantoren) en de auto-intensiteit varieert van de plek van 16.000 bij de Bleekstraat tot 5.000 bij Vredenburg. Onduidelijk is wat autoluw in de toekomstvisie betekent.