Nadat Héctor Zamora’s voorstel is stopgezet zijn Bouwfonds en gemeente Utrecht verder gaan onderzoeken wat er mogelijk was aan kunst. De borden zullen deze zomer blijven hangen en vanaf september gefaseerd worden verwijderd, naar gelang de bedrijven en winkels zich gaan vestigen. De gemeente streeft ernaar om 7 borden permanent beschikbaar te houden als podium voor jonge (Utrechtse) kunstenaars van de HKU. Meer in het persbericht
Op de Kop van Lombok in Utrecht komen de ULU-moskee en het woon/winkel-gebouw, Buenos Aires, van Bouwfonds Ontwikkeling. Gemeente Utrecht heeft samen met Bouwfonds Cultuurfonds en Bouwfonds Ontwikkeling het initiatief genomen voor een tijdelijk kunstwerk op het nieuwe gebouw. Beeldend kunstenaar Martijn Engelbregt, die ooit zelf in Lombok woonde, brengt rondom het gebouw kleurige borden aan met beloftevolle teksten.
De Kop van Lombok is de poort tot de wijk Lombok. Deze levendige wijk aan de westkant van het centrum van Utrecht geniet tot over de grenzen bekendheid als voorbeeld van een geslaagde integratie van vele culturen binnen één buurt. Buenos Aires is een nieuw gebouw op een nieuw plein in Utrecht. In dit gebouw komen nieuwe bewoners te wonen en in de plint zullen diverse winkels en bedrijven worden gevestigd.
Het kleurrijke kunstwerk van Martijn/Circus Engelbregt wordt deze zomer aangebracht op 31 reclamepunten die rondom het gebouw hangen. Op de borden komen teksten te staan die de toekomstige mogelijkheden van het gebouw benoemen. Welke rol gaat Buenos Aires en haar toekomstige bewoners en gebruikers spelen in Lombok en de rest van de stad? Welke verbindingen gaan daar tot stand komen? De teksten zijn in vragende vorm opgesteld en prikkelen passanten om op een andere manier naar dagelijkse zogenaamde vanzelfsprekendheden te kijken.
Het kunstwerk wordt in week 26 aangebracht en zal vanaf 1 juli 2014 te zien zijn.
Vanaf eind augustus worden de borden gefaseerd verwijderd, afhankelijk van de winkels en bedrijven die zich in het gebouw gaan huisvesten. Gemeente Utrecht onderzoekt de mogelijkheid om als vervolg op dit tijdelijke kunstwerk enkele reclameplekken definitief beschikbaar te stellen als podium voor jonge kunstenaars.
Martijn Engelbregt
Martijn Engelbregt is oprichter van Circus Engelbregt, een verbindende ontregelingsorganisatie met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Engelbregt initieert kunstprojecten die zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden afspelen. Ze schromen niet te schuren en zoeken vaak bewust de confrontatie op omdat ze niet geloven in de vastgeroeste wegen van onze hokjesmaatschappij.
Gemeente Utrecht en Bouwfonds vinden het belangrijk om initiatieven te ontwikkelen en te ondersteunen die bijdragen aan de kwaliteit en de beleving van de openbare ruimte. Gemeente Utrecht doet dat sinds 1948 middels het Fonds Stadsverfraaiing. Voorbeelden zijn de beeldenroute op de Maliebaan en Thinker on Rock (De Haas) op de Neude. Bouwfonds Cultuurfonds ondersteunde de afgelopen 25 jaar meer dan 1000 kunst- en cultuurprojecten die raakvlakken hebben met de gebouwde omgeving en de openbare ruimte. Van de renovatie van het Stedelijk Museum Amsterdam tot de sluis Stoney Stew in Amersfoort. Bouwfonds Ontwikkeling is een van de grootste gebiedsontwikkelaars van Europa. Sinds 1946 ontwikkelt ze woongebieden en zet ze multifunctionele projecten en voorzieningen op voor wonen, leven en recreëren.