De subgroep ‘sociale veiligheid’ omschrijft sociale veiligheid als ‘je prettig voelen in je buurt’. Een van de factoren die daarbij een rol spelen is wat er gebeurt als er een of meer mensen in je straat wonen die voor ‘stennis’ zorgen. Vaak komt dat voort uit psychische problemen, en vaak betreft het patiënten die voorheen in instellingen woonden en nu naar een sociale huurwoning zijn verhuisd. De subgroep schetst een piramide van betrokkenheid als er problemen ontstaan. Eerst proberen buren te helpen, dan komt soms de buurtbemiddeling in beeld, en vervolgens de woningcorporatie en de politie. Daarna volgen de professionals van de extreme woonoverlast, waarna ten slotte een patiënt elders nog een laatste kans wordt geboden. Onderaan de piramide gaat alles nog met vrijwilligers, en bovenaan de piramide is er steeds meer geld gemoeid met de begeleiding. In het hele proces speelt privacy een belangrijke rol, die het lastig maakt om buurtbewoners in een vroeg stadium te betrekken. De subgroep gaat een en ander verder onderzoeken en hoopt dan ook voorstellen te kunnen doen om geld anders in te zetten.
Wijkeconomie
De subgroep wijkeconomie vraagt aandacht voor de jeugdwerkloosheid in Lombok. Deze subgroep vindt het jammer dat er wel stedelijk en regionaal aandacht is voor dit probleem, maar nog niet erg op wijkniveau. De groep is hard bezig alle fondsen op dit terrein in beeld te brengen, maar ook die fondsen zijn niet wijkgericht.
Daarnaast vraagt deze subgroep aandacht voor de bovenwijkse functie van de Kanaalstraat, die volgens menigeen door de gemeente onderschat wordt. Er zijn in het recente verleden verschillende onderzoeken georganiseerd door de gemeente, maar doordat de gemeente niet goed vooraf heeft overlegd met de ondernemers in de buurt hebben die onderzoeken volgens deze subgroep geen goede onderzoeksresultaten opgeleverd. De subgroep vraagt zich af of er budgetten beschikbaar zijn om in de toekomst andere onderzoeken te laten doen.
Sociale cohesie
De derde subgroep houdt zich bezig met sociale cohesie. Het is deze subgroep opgevallen dat het moeilijk is om op internet te vinden wat er allemaal voor sociale activiteiten plaatsvinden in Lombok. De subgroep pleit voor veel betere communicatie daarover en gaat zelf nog op zoek naar meer informatie.
De subgroep heeft ook aangekaart dat er in Lombok nog wel een sterke scheiding bestaat tussen ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen. Zou daar niet meer aan gedaan kunnen worden om daar verandering in te brengen? (red. met uitzondering van de Parkschool).
Tenslotte heeft deze subgroep gepraat met de gebiedsmanager van Stadswerken om te bezien welke mogelijkheden er zijn om bewoners meer te betrekken bij het groen en het groenonderhoud. Dat kan een goed middel zijn om bewoners nader tot elkaar te brengen.
Vervolg
Alle drie de subgroepen hebben het gevoel dat ze ‘beet’ hebben. Ze hebben thema’s te pakken die er toe doen en vanuit inhoudelijk inzicht gaan ze nu verder naar financieel inzicht. Wordt vervolgd!