
1. Aansluiting West en binnenstad
Trek Lombok door tot het spoor, verbind West Utrecht met de binnenstad en het stationsgebied en een kleurrijke Lombokplein langs de bevaarbare Leidsche Rijn als kleinschalige ontmoetingsplaats in het westelijk stationsgebied. Dat is niet alleen van belang voor de bewoners en ondernemers in Lombok maar voor de hele stad. Om de inspirerende en gedeelde visie op het Lombokplein en omgeving waar te maken zijn moedige besluiten nodig. Voor een gebied van hoge kwaliteit en een bereikbare binnenstad is ondertunneling van het Westplein noodzakelijk. Dat kost veld geld, maar uitstel van ontwikkeling van het Lombokplein en omgeving kost ook veel geld.
In een open interactief proces kan een vernieuwende samenhangende structuurvisie ontwikkeld worden voor het westelijk stationsgebied met meer kansen voor wisselwerking tussen het jaarbeursgebied en omliggende buurten en duurzame bereikbaarheid en binnenstadslogistiek.
Het is mogelijk om op korte termijn het autoverkeer op het Westplein op de zuidoostelijke asfaltstrook te concentreren en zo ruimte te maken voor organische gebiedontwikkeling.
2. Samenhangende buurtaanpak
In Utrecht West zijn enkele buurten (Halve Maan Noord, Spinoza, Thomas ã Kempis; Complex 507) met overwegend slechte woningen van woningbouwcorporaties nn soortgelijke problemen en kansen. Voor deze buurten is het doorbreken van een neerwaartse spiraal nodig en mogelijk. Daarvoor is het wenselijk om: beter samen te werken tussen verschillende ambtelijke en private organisaties (woningbouw, welzijn), bewonersorganisatie en -overleg te versterken; initiatieven van bewoners en creatieve ondernemers te erkennen en te ondersteunen; bereid zijn om te zoeken naar nieuwe combinaties van maatregelen en financiering gericht op zowel woningverbetering als energiebesparing.
Ook in andere buurten zoals Welgelegen is een samenhangende aanpak gewenst zodat ontwikkelingen mogelijk gemaakt worden die passen in een gemeenschappelijke ontwikkelde en gedragen visie op een buurt.
3. Verkeer: bereikbaar en leefbaar
Er ligt een grote uitdaging om de bereikbaarheid van Utrecht West te verbeteren (betere aansluiting op buitenring, betere doorstroming Vleutenseweg; ‘hoe komen we in West?’) te combineren met het beperken van sluipverkeer en overlast van doorgaand autoverkeer door woonwijken (PHL en Cartesiusweg inrichten als stadsboulevard; ondertunneling Westplein, uitbreiden 30 km gebied en snelheidsbeperkende maatregelen, herinrichting Kanaalstraat en Laan van Nieuw Guinea). Geen knips als het niet nodig is maar de kwaliteit van woonwijken is belangrijker dat de snelst denkbare bereikbaarheid.
Meer aandacht voor voetgangers: met name de aansluiting Lombok en binnenstad/stationsgebied en veiliger oversteekmogelijkheden ouderen en kinderen.
Verbeter de faciliteiten voor fietsers: oversteek Westplein/fietspad langs bevaarbare Leidsche Rijn, uitbreiden/verbeteren fietsnetwerk/doorrijdroutes; voor fietspaden effectieve gladheidbestrijding; voldoende gratis mogelijkheden voor fietsparkeren bij station en in de wijk en stevige aanpak fietswrakken en weesfietsen.
Behoud fijnmazig openbaar vervoer Utrecht West met goede aansluiting op de binnenstad.
4. Vergroenen en onderhouden buitenruimte
Utrecht West is een compacte soms stenige wijk, met prachtige groene en blauwe plekken en veel mensen die zich willen inzetten. Er is wel veel achterstallig onderhoud en discussies verlopen traag. Zorg dat er geld blijft om te investeren in de in groen/blauwe hoofdstructuren in kader meerjarengroenprogramma, voor onderhoud en uitvoeren van het wijkgroenplan. Zorg voor voortgang in discussies over park Oog in Al, Muntsluizengebied, doortrekken bevaarbare Leidsche Rijn en verbeteren oevers Amsterdam-Rijnkanaal.
5. Veiligheid en handhaving
Het gaat beter met de veiligheid in Utrecht West. Dat is een goede reden om door te gaan met een stevige inzet op het tegengaan van overlast en verloedering van bijvoorbeeld de Kanaalstraat/Damstraat.
Voor het waarmaken van goed beleid is ook handhaving nodig. Handhaving is vooral nodig op de gebieden: woningsplitsing/-omzetting, woonbotenbeleid, snelheidsoverschrijding en overlast op straat.
6. Samenleven in de wijk
In Utrecht west wonen veel betrokken mensen die zich inzetten voor elkaar en de wijk.
De opgaven van het vernieuwend welzijn zijn niet eenvoudig. De eerste signalen over problemen met beschikbaarheid van accommodaties en in de speeltuin zijn zorgwekkend.
De welzijnsorganisatie kan beter samenwerken met creatieve ondernemers en bewonersorganisaties en de netwerken in de buurt inschakelen bij horizontale planning en verantwoording.
Zoek naar mogelijkheden om Hart van Lombok en achterliggende beleid opnieuw leven in te blazen (ouderen en mensen met beperkingen kunnen zo lang als mogelijk in de eigen woning en de eigen wijk blijven wonen door voorzieningen in het Hart van Lombok).
Medewerkers en bestuurders van de gemeente moeten in de wijk aanwezig en eenvoudig (fysiek) aanspreekbaar blijven. E-informatie en –participatie kunnen nuttig zijn, maar kan menselijk contact en papier nooit volledig vervangen. Zeker ook voor de mensen die minder gemakkelijk initiatieven nemen of het vertrouwen in de overheid verloren hebben.
Verdiepen en vernieuwen van participatie vraagt om andere werkwijzen en houding gemeente.
Zoek naar mogelijkheden om ook toekomstige bewoners te betrekken bij ontwikkelen (tijdelijke) complexen voor huisvesting studenten en starters (voorrang op wachtlijst of lagere huur voor mensen die zich inzetten voor samenleven in de buurt).
7. Cultuur
Creatieve ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan het welzijn en de sociale kracht van de wijk. Zij verdienen hiervoor erkenning, ondersteuning en beloning voor hun professionele inzet.
Faciliteer initiatieven voor cultuur in de wijk die bovendien verbinding met de binnenstad vergroten en de druk op de binnenstad verminderen.
Meer culturele activiteiten, evenementen, stedelijke culturele voorzieningen en stadstrand zijn welkom in de wijk als zorgvuldig omgegaan wordt met overlast (geluid, verkeer, vervuiling).
8. Sfeer in de wijk
De kleinschalige, dorpse, veelkleurige sfeer in de wijk, dichtbij het centrum van de stad en in het centrum van het land is een unieke kwaliteit die verdediging verdient tegen het oprukken van grootstedelijke hoogbouw. De buurten zijn al erg compact/verdicht. Afzonderlijke ontwikkelingen moeten passen bij deze buurten als ‘binnentuin’.
Utrecht West is aantrekkelijk voor diverse bewoners. Veel woningen zijn niet geschikt voor woningsplitsing of omzetting. In de wijk wonen veel jonge mensen (studenten en starters). Er is ruimte voor enkele nieuwe complexen voor (tijdelijke) huisvesting van studenten en starters (Cartesiusdriehoek, Thomas à Kempis Plantsoen, Ravellaan gebouw 1). Het is wenselijk dat mensen met grotere gezinnen en (niet zelfstandige) ouderen in de wijk kunnen blijven wonen.
9. Versterk duurzame economische kracht West
Lombok heeft een unieke sfeer (‘het Berlijn van Utrecht’). Die buurt kan door versterking van winkels, horeca, backpackershotel en culturele activiteiten nog aantrekkelijker worden voor bezoekers vanuit het stationsgebied, de rest van de stad en van buiten de stad.
In Utrecht West zijn veel kleine ondernemers actief. Ondersteunen door: versterking winkeliers en ondernemersorganisaties; voorzieningen voor zzp’ers; hulp bij regelgeving.
Op Lage Weide is ruimte voor grootschalige initiatieven voor duurzame energie (windmolens, bio-centrale) als zorgvuldig rekening gehouden word met mogelijke belasting van omliggende buurten (met name geluid, stank en luchtkwaliteit). Zet de leegstand in Lage Weide om in kansen voor nieuwe ondernemingen.